Tipărituri vechi

românești sau despre români

Legenda Duminicii din Manuscrisul de la Ieud (Maramureș, prima jumătate a sec. XVII)

170r Poslanie ga ba našego Is Xa su nbse spa(d)šee vu Ier(s)li(m)

(…) dentru ceriu cădzu întru Ierusalim

 

Poveaste fu demult întru sfânta cetate Ierusalimului, întru atiția ai vu le(t) 6000. Întâiu cuvânt feace și spuse di mare minune ce fu întru sfânta besearecă, întru cetate Ierusalimului.

Ascultați, oameni iubitori la oameni, adâncul și blândeațele ce feace Dumnedzău derep lucru<re>le noastre cele hitleani.

170v Cădzu p piatră mica și rece dentru ceriul întru Ierusalim și de greutatea ei nime nu putea spuni. Întru dzilele, patriarhul Ierusalimului feace săbor și feace rugă în tri dzile și în trei nopți și sfânta bdeanie. Și glas fu a patriarhului și piatra [și] o deschișe și află într-însa scripturi.

171r Vedeți, hii omeneșt<i>, că întâiu și a doa oară tremișu la voi scripturi și voi nu credzut, adecă și a treie tremeatere de la tatul nostrum nevăzut arătă voao și nu crezut de ce învățaiu pre voi, voi nu credzut, nice vă luat amente de ce spuș voao.

Și voiu lăsa pre voi limbi pogâne și vor vărsa sângele vostru. Și așa nu credzut, nice ascultat evanghelia mea cum greiește. Ceriul și pământul va treace, iară cuvântul miu nu va treace!

171v Lăsa-voiu pre voi omet și geru greu și foameți și pară și lăcuste și găselniți și omor oamenilor și dobitoacelor și de toate gadinile și broaște și cărăbuși. Și vor cădea de ceste seamen multe, derept sfânta dumenecă, învierea lui Hristos, și derep chinurile domnie-saile, derept venerea […]

Sursa: Manuscrisul de la Ieud. Text stabilit, studiu filologic, studiu de limbă și indice de Mirela Teodorescu și Ion Gheție, București, 1977

Consultați alfabetul chirilic românesc

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: