Tipărituri vechi

românești sau despre români

Iosif Genilie, Principe de Geografie și Astronomie, București, 1847

Iosif Genilie, Principe de Geografie și Astronomie, Bucuresti, 1847„Principe de Geografie și Astronomie sau Începuturi de Geografie politică, fisică și astronomică. Pentru tinerimea școalelor publice. De I. Genilie, Profesor de Geografie și Hronologie în Colegiul Național din București. Prețul acestii cărți este un sfanțih. București. În Tipografia Colegiului Sf. Sava. 1847

Principe de Geografie și Astronomie 1

Romania

Romania este acum pământul dintre Carpați, Dunăre și Prut; cuprinde două staturi sau țări: Romănia și Moldavia; apoi Transilvania și alte ținuturi și colonii romănești vechi, zece cu totul.

I. Romănia sau Țara Romănească.

Clima Romăniei este potrivită și priită; aerul curat și sănătos, dar spre munți este mai rece decât la câmpii; timpurile ei sânt potrivite, și zioa cea mai mare de 15 ceasuri; cea mai mică de 9, asemenea și noaptea.

Râuri, șchele, munți

Romănia are 5 râuri mai mari: Dunărea, care o desparte de Serbia și Bulgaria, și se varsă spre răs. în m. Neagră; Oltul ce vine din Transilvania; Argeșul, Ialomița și Siretul care, ca și celelalte, se varsă în Dunăre spre mz.

Romănia are 5 gârle mai mari: Jiiul, Vedea, Dâmbovița ce dă în Argeș; Prahova, care se varsă în Ialomița; Buzăul ce dă în Siret, șal.

Porturi și șchele mari pentru corăbii are Romănia doă: portul Brăilii și șchela Giurgiului […]

Principe de Geografie și Astronomie 2VIII. Transistranii

Transistranii sau Aurelianii sânt la 100 mii Romăni carii lăcuesc în Transistria, peste Dunăre, Istru numit de de mult, Sințari numiți în Macedonia, Tesalia, Albania, Sclavonia, duși pe acolo de pe la anii 274 de împăratul Aurelian, ș.a.l.

Acum sânt mai mult întrupați cu Grecii, Bulgarii, Sârbii, Arnăuții.

IX. Transtizanii

Transtizanii sânt Românii carii lăcuesc în Transtizia, pe lângă râul Tisa, spre răsărit și apus de el, pe unde au lăcuit din vechime; deși acum s-au mai întrupat cu Ungurii, Slavii.

X. Transnistranii

Transnistranii sânt Românii carii lăcuesc în Transtiria sau Transnistria, peste Nistru, numit Tira din vechime, strămutați de demult într-acolo; deși acum sânt mai întrupați cu Lehii, Rușii.

Așa Romănimea sau toată Nația Romănească este peste cinci milioane suflete, din carii la doă mil. sânt subt Austria, iar la trei mil. în Romănia, Moldavia ș.a.l.”

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: