Tipărituri vechi

românești sau despre români

Ducele Ramunc din Țara Valahilor în Cântecul Nibelungilor, secolul al XIII-lea

Manuscrisul C. Aventura 22. ”Auentv wie Chriemh’ vñ Ezele brvten in d/er\ stat ze Wienne” (Căsătoria Krimhildei cu Atilla)

 Transcrierea în Mittelhochdeutsch (germana medievală):

 • nic witiv schar
 • da si ir frowen fvnden  si fvren vrolichen dar
 • Von Rvzzen vñ von Chriechen  reit da vil manic man
 • Polanen vñ Vlachen  den sah man ebene gan
 • ir pferit vñ ros div gvten  da si mit chreftin riten
 • swaz si site habeten  d/er wart vil wenich iht v/er\miten
 • Von dem lande vz Chyewen  reit ovch da manic man
 • vñ die wilden Pescenære  da wart des vil getan
 • mit den bogen schiezen  zen vogelen die da flvogen
 • ir pfile si vil sere  mit chraft vnz an die wende zvogen
 • Ein stat bi Tvonowe  lit in Osterlant
 • div ist geheizen Tvlme  da wart ir sit bechant
 • vil manic site vremde  den si nie da vor gesach
 • si enpfiengen da genvge  den leide sit von ir geschach
 • Vor Ezele dem richen  ein gesinde reit
 • vro in hohem mvote  hobesch vñ ovch gemeit
 • wol vier vñ zweinzech fvrste/n\  rich uñ her
 • daz si ir frowen sêhen  da von negerten si niht mer
 • Der herzoge Ramunch  vzer Vlâchen lant
 • mit sibenhund/er\t mannen  chom er fvr si gerant
 • sam die wilden vogele  so sah man si varn
 • do chome d/er\ fvrste Gibeche  mit vil h/er\lichen scharn

Ducele Ramunch din țara Valahilor/cu șapte sute de luptatori aleargă în întâmpinarea ei/ca pasarile sălbatice, îi vedeai galopând (rândul 13 din imagine).

Sursa imaginii: Badische LandesbibliothekKarlsruhe

Cântecul Nibelungilor online (în limba engleză)

Reclame

Single Post Navigation

2 thoughts on “Ducele Ramunc din Țara Valahilor în Cântecul Nibelungilor, secolul al XIII-lea

 1. Oare de ce in niciun manual de istorie nu gasim aceasta informatie.Momentan citesc „Cantecul Nibelungilor” si cand am ajuns la partea in care apare personajul Ramunc am fost extraordinar de surprins. Daca tinem cont de domnia lui Atila Hunul, intamplarile evocate sunt din secolul 5.

 2. marcu florin valentin on said:

  Raspunsul e foarte simplu , manualele de istorie nu sunt făcute de români. Acest principe Ramunc al vlahilor, contemporan cu Atila la anul 450 , tradus intr-o grafie latina inseamnă roman, nume de origine dacica, pastrat ca atare in etimologia populara . Nu ne numim români degeaba, inclusiv numele nostru ca popor este de origine traco- dacica. Din păcate ne batem joc de traditia si istoria noastra. Triburile tracice din care faceau parte dacio-getii, scitii, agatarsii, macedonenii,ilirii, moesii etc au o existenta atestata documentar cu aproximativ 4-5000 ani inainte de Hristos. Diferenta intre aceste triburi o constituia exprimarea religioasa, intrucât daco-getii erau monoteisti având ca zeu suprem pe regele Mos (Samos/dinastia lui Samos regele dac zeu întrupat din Zalmoxis, dinastie care s-a sfărsit cu Samus al XXVI-lea omorât de către Burebista),respectiv Zalmoxis si credeau în învierea mortilor, iar celelate triburi tracice politeisti, pe lăngă Zalmoxis, închinându-se zeitei pamantului Geea, lu Ra sau Ro , lui Bo regele locuintei, termen de unde vine bordei, cuvânt dacic etc. Aceste zeitati au fost preluate si adaptate de catre greci ulterior de romani. Nu intamplator ,datorita monoteismului si credintei în învierea mortilorimediat dupa Hristos , in Dobrogea respectiv Muntenia, s-au format puternice centre ale crestinismului timpuriu, multe din ele chiar pe altare dacice. Cine nu crede poate sa vada cu ochii lui vestigii dacice partial identificate la Negru Voda, Polovragi-Cheile Oltetului, Corbii de piatra, Nămăiesti etc. Asta ca sa nu mai vorbim de numele sfintilor daco romani propovodauitori ai crestinismului . Ceva vestigii crestine exista si pe teritoriul fostelor dave dacice din Moldova, la Galati, Iasi, Roman, in estul Ucrainei, teritorii apartinand carpilor si dacilor mari, maramuresenii de astazi, insa nu se doreste scoaterea lor la lumina.Alaturi de egipteni, evrei, mezi, persi, francezi prin gali, germani prin goti care la origine sunt geti si celti , vechii locuitorii ai Marii britanii, galezii, scotienii si o parte din triburile irlandezii, vikingii , popor format cu ajutorul triburilor dacice care impreuna cu stindardele de lupta au emigrat la Marea Nordului si au data nastere unei dinastii foarte puternice care timp de vreo 200 de ani au stapanit triburile barbare de iuti, angli si saxoni asezate dupa anul 700 in Marea Britanie, alaturi de iberi, trib si el cu o puternica influenta dacica, castilieni, basci , alaturi de triburile grecesti ale aheilor, dorienilor, spartane , triburi instalate in Europa in jurul anului 1500 inainte de Hristos, cu mult ulterioare triburilor tracice , alaturi de etrusci, trib tracic intemeietor al Romei Antice, alaturi de chinezi,facem parte dintre cele mai vechi popoare ale lumii, motiv pentru care ar trebui sa ne mandrim.
  În realitate , ne calicim multor popoare noi, asa cum sunt rusii, popor slav stabiliti pe la anul 900, dupa Hristos in Europa, Bulgarilor lui Asparuh, neam de origine fino ugrica, stabiliti in Moesia romana in jurul anului 600 dupa Hristos in mijlocul unei populatii deja românească cu o limbă unitară impartită in dialecte asemanatoare , maghiarilor lui Arpad , neam mongoloid de origine fino ugrica , care a trecut Carpatii pe la anul 896 în Pannonia de frica chazarilor, popor de care apartinea dar care trecuse la iudaism, englezilor , popor nou format din angli , iuti si saxoni, adica triburi migratoare noi aparute in Europa dupa anul 800.
  Daca am fi constienti si mandri de originile noastre, nu am fi considerati capsunarii si rebuturile Europei, ci tocmai creatorii ei. Ceea ce le-a lipsit triburilor tracice a fost unitatea politica, motiv pentru care actiunile , determinismele sociale si politice , nu au permit existenta decat temporara a unui Imperiu dacic de seama celui roman sau grec. Cu toate acestea teritoriul stăpânit de daci era unul vast, ajungând până în Cappadocia de astazi, Bug in Ucraina , Bratislava din Slovacia etc. Chiar si dupa cucerirea romana, în mod temporar, din anul 106 a unei bucati din Dacia , teritoriul dacilor liberi este mare mergând în est până la Bug , Nipru si Odessa , în vest până la granita cu Austria iar in Nord, vorbim de Maramuresul istoric până la Lvov si Pocutia. Tracii au inventat alături de celti , practic , în Europa , prelucrarea metalelor si a fierului precum si industria aurului, erau buni constructori, toate cetatile dacice erau solid lucrate, aveau aductiune de apa in interiorul cetatii, aveau poduri peste ape, aveau drumuri de acces, tracii erau buni agricultori si comercianti precum si luptatori de elita la nevoie, cu armament corespunzator lucrat chiar de catre ei. Cultura lor era una orală, traditională, însă clasa conducatoare de tarabostes folosea si scrisul , în special ,la baterea monedelor, de regulă numai din aur, precum si pe inscriptii funerare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: