Tipărituri vechi

românești sau despre români

Povățuitoriul sănătăței și a economiei. Foae periodică pentru poporul romănesc (Iași, 1845)

Povățuitoriul sănătăței și a economiei. Foae periodică pentru Poporul Romănesc. Supt redacția Dr. C. Vârnav. Anul întăiu. Iașii. Institutul Albinei. 1845

Povățuitoriul sănătăței și a economiei. Foae periodică pentru Poporul Romănesc. Supt redacția Dr. C. Vârnav. Anul întăiu. Iașii. Institutul Albinei. 1845

Doftorie pentru tusa

Doftorie pentru tusă

Dintr-atâtea leacuri ce avem pentru tusă, o doftorie cercată, este hreanul cu zăhar de ghiață, care o facem și o luăm precum urmează:

E o lingură de hrean ras pe răzătoare și două linguri de zăhar de ghiață, de cel galbăn, bine pisat, și amestecă pe un talger de lemn cu o lingură de lemn, pănă ce suge hreanul tot zăharul în sâne; pune-l într-un felegean și lasă-l să stee trei sau patru ceasuri.

Din această doftorie, toți aciea care pătimesc de tusă, pot lua de patru sau de șasă ori pe zi câte o lingură, bând după dânsa un pahar de apă răce.

Doftorii de taetura

Doftorii de tăetură

Pelița care îmbracă pe din lăuntru coaja oului, tămădue tăetura, dacă o pui proaspătă pe rană.
Și painjânii tămăduesc tăetura, dacă-i pui pe rană și o legi cu o petecuță de in.

Doftorii de oprit sângele

Pune un pumn de burueană hăcuită numită Gălbinele (Agrimonia eupatoria) la o litră de spirt, și lasă-l să șadă vro căteva zile; cu spirtul acesta vei opri sângele și vei tămădui și rana.

Doftorie pentru durere în gât

Durerea în gât, din pricină că s-au umflat gâlcile, trece cu gargară de ceai de Turiță mare (Calendula officinalis).
Un pumn de Turiță, opărim cu o litră de apă, o lăsăm să stee acoperită, pănă ce s-au răcorit, ș-apoi o strecurăm. Cu ceaiul acest călduți, puind într-însul și ceva zăhar, sau miere, facem gargară, de câte ori putem pe zi.

Doftorii pentru maini crapate

Doftorii pentru mâni crăpate

Nu numai la acii, cari esă iarna cu mânele ude p-afară, dar și la acii, cari au o peliță gingașă, de crapă mânele. Un mijloc bun, și ușor de a scăpa de această bele, ce lovește nu numai în frumuseță, ci și în sănătate, este de a să spăla, în toată dimineața, cu apă răce și oțăt, adeseori și cu omăt, și sara de a să unge cu oloi, sau cu său proaspăt. Aice vei face bine să ei o parte de oțăt și două de apă, și după ce te-ai spălat să te ștergi bine și să nu eși pe afară, pănă ce nu s-au uscat mânele bine.

Doftorie de obraz înflat

E un pumn de floare de soc, unul de floare de romăniță, și unul de floare de tei, amestecă-le bine, pune-le într-un săculteți, încălzăște-l și leagă-l la partea umflată. De cum s-au răcit, schimbă-l cu altul cald, și așa urmând, umflătura va scăde și se va perde de tot.

Chip de a scăpa de bețâe

O doftorie cercată, prin care sântem în stare a desvăța de băuturi șpirtuoase, pe acei, cari i-au biruit, nu darul, ci năravul bețâei, prin carele perdem nu numai cinstea și averea, dar și sănătatea și viața, ne împărtășește D. Sabo.

În toată dimineața să punem în băutura obicinuită, vro câteva picături de șpirt de pucioasă (Acidum sulfuricum dilutum; acrime de pucioasă numită și săricică de pucioasă), și în curând vreme, vom ave mulțămire, de a vede, că bețivul fuge de talismanul său, și numai cu greață va privi la băutura aceea, care i-au fost pănă acu nectar și mană.”

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: